De vlam in de pan

Het gebeurt gelukkig niet zo vaak, maar soms hoor je het wel eens, een vlam in de pan! Een vlam in de pan ontstaat doordat de olie of het vet in de pan te heet word of als het eten in de pan droog kookt. Dit betekent dat het eten zo lang is gekookt dat al het vocht eruit is. Ook bij de frituurpan kan dit gebeuren als deze oververhit raakt. Deze raakt oververhit als je hem bijvoorbeeld vergeet uit te zetten.  Ik ga wat meer vertellen over wat je wel en niet moet doen en hoe je het kan voorkomen.

Hoe voorkom ik een vlam in de pan?

  • Houd de afzuigkap vrij van vet en viezigheid. Hierdoor kan je voorkomen dat de vlam direct overslaat op de afzuigkap en staat niet gelijk je hele keuken in de brand.
  • Zorg altijd dat je een deksel binnen handbereik hebt liggen.
  • Blijf in de buurt van de pannen. Het is aan te raden om het gas even uit te zetten als de telefoon gaat of als je bezoek krijgt.

Welke acties moet ik ondernemen?

  • Zet zo snel mogelijk een deksel op de pan. Zorg daarbij wel dat je de deksel schuin van je af houdt zodat je geen brandwonden oploopt. De brand zal nu vanzelf doven omdat er geen zuurstof meer bij kan komen.
  • Zet de elektra of het gas zo snel mogelijk uit. Zet ook de afzuigkap zo snel mogelijk uit.

Wat moet je niet doen?

  • Blus nooit met water!
  • Verplaats de pan niet. Hierdoor kun je jezelf beschadigen en dat is het laatste wat je wilt.
  • Raak niet in paniek.

Waar koop ik een rookmelder?

Als je even niet in de buurt bent van je pannen is het toch fijn om gewaarschuwd te worden door je rookmelder die in de keuken hangt. Om u te helpen brand in huis te voorkomen bieden wij een breed assortiment van rookmelders aan op rookmelder-zaak.nl.  

    08-07-2015 00:00
Heeeft u advies nodig?

Heeeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)